Hlavní stránka O mně

Masky v Blackmagic Fusion

Většina grafiků se s pojmem maska už někdy setkala. Maskování je užitečné nejen při práci s obrázky, nachází mnoho využití i při editaci videí. Mnoho programů si ovšem s maskami nerozumí a ztěžuje tak lidem práci. Dnes se podíváme, jak se dá s maskami pracovat ve Fusion.

Maskování je, jednoduše, vyřezávání. Na rozdíl od řezání nástroji typu Skalpel v GIMPu je ovšem mnohem flexibilnější.

Z tohoto obrázku budeme chtít odstranit rozmazanou část. Mohli bychom nežádoucí oblast označit nástrojem výběru a znáčknout Delete, co když ale budeme později chtít vyříznout jinou část? Otevírat původní obrázek znovu a všechno zase opakovat by se nikomu nechtělo, a tak v tomto případě použijeme masku.

Jak editor pozná, kde chceme obrázek ořezat? Hlavní roli hraje černobílá vrstva, která říká: kde je bílá ořež, kde je černá neřež. Skočme tedy do Fusion a podívejme se, jak si s maskami poradí

Do Fusion jsem importoval dva obrázky a vytvořil nod pro masku. Maskou může být jakákoliv bitmapa. Fusion umí s maskami pracovat několika způsoby, já ukážu dva. První je rychlejší, druhý flexibilnější

Použitím nástroje Merge

Jako první jsem nad sebe vložil oba obrázky pomocí nástroje Merge (inputy Background a Foreground).

Druhý a poslední krok je napojit masku na modrý input Effect Mask a máme hotovo. Výhodou tohoto způsobu je rychlost a jednoduchost. Velkou nevýhodou je, že k maskované oblastní nemůžeme přidávat další efekty: nelze za ni například dát stín.

Použitím nástroje Matte Control

Druhý způsob je založený na nástroji Matte Control. Tento nástroj má čtyři vstupy: Background, Foreground, Garbage Matte a Effect Mask. Jako první napojíme ořezávaný obrázek na vstup Background. Dále je důležité napojit masku na nástroj Bitmap, jinak ji Matte Control nevezme jako masku. Protože Bitmap vloží černou do průhledné oblasti nodu s maskou, je nutné zaškrtnout volbu Invert, aby se prohodila černá s bílou.

Dále napojíme Bitmap na vstup Garbage Matte a máme ořezaný obrázek.

Můžeme použít nástroj Merge ke složení oříznuté oblasti s pozadím, nebo přidávat k maskovánému obrázku jiné efekty, například stín nebo obrys.

Využití v praxi

S použitím dalších fíglů můžeme docílit pěkných výsledků. Kompozice ke stažení

Jednoduché masky jsou také užitečné při vytváření efektů, které vídáme v televizi. Kompozice ke stažení