Hlavní stránka O mně

Jak v RouterOS forwardnout port

Ať už si chcete vytvořit vlastní Minecraft server, hostovat stránku nebo mít vzdálený přístup do lokální sítě, musíte si v routeru nasměrovat port (anglicky „port forwarding„). Tenhle proces je odlišný od vžrobce k výrobci a u nějakých modelů je téměř nemožné najít srozumitelný návod.

Jedním z takto nepoužitelných routerů jsou ty od MikroTiku, na kterých běží RouterOS. Na první pohled máte tolik možností, že se v nich lehce ztratíte. A ještě k tomu nikdo není schopný napsat srozumitelný návod. Až doteď.

Krok 0: Co budete potřebovat

Než začneme, budeme potřebovat dvě věci:

Krok 1: Přepnutí do pokročilého režimu

Když se do routeru přihlásíte, budete s největší pravděpodobností ve „zjednodušeném“ režimu. Přejděte do pokročilého kliknutím na tohle tlačítko:

Krok 2: Nastavení NAT

V levém sloupci běžte do IP → Firewall. Budete na obrazovce Filter Rules. Na horní části stránky klikněte na druhou záložku s názvem NAT.

Krok 3: Přidání pravidla (konečně ten port forwarding)

Navrchu klikněte na tlačítko Add New. Tím se vám otevře ohromné menu, 99% kterého je nám teď k ničemu. Např. pro Minecraft server to nastavte takto:

Chaindstnat
Protocol6 (tcp)
Dst. Port25565
In. InterfaceZáleží na vás. Jestli máte server k routeru připojený kabelem, vyberte ether(číslo portu, ke kterému je server připojený)
Actiondst-nat
To AddressesVnitřní IPV4 adresa serveru
To Ports25565

Pak vyjeďte nahoru a klikněte na OK. A máte hotovo!

Krok 3.5: Přidání dalšího pravidla

Abyste si byli jistí, nastavíme ještě jedno přesměrování. Tentokrát pro VPN server:

Chain dstnat
Protocol17 (udp)
Dst. Port51820
In. InterfaceZáleží na vás. Jestli máte server k routeru připojený kabelem, vyberte ether(číslo portu, ke kterému je server připojený)
Actiondst-nat
To AddressesVnitřní IPV4 adresa serveru
To Ports51820

A hotovo! Když teď půjdete na např. https://portchecker.co/ a zadáte tam vaši vnější IP adresu a příslušný port, měl by se rozsvítit zeleně jako open.