Hlavní stránka O mně

Lepší renderování freetype písma

Jednou z věcí, na kterou Linuxáci nejvíce nadávají, je renderování písem. Tento problém dlouho řešil balíček Infinality, jeho budoucnost je ovšem nejistá. Dnes si fonty opravíme sami.

Myslím, že obrázek ukazuje všechny problémy. Písmo není vyhlazené a vypadá jako vytesané do kamene. Tento návod je založen na skvělém příspěvku z GitHubu.

Jako první použijeme příkaz sudo ln -s /etc/fonts/conf.avail/11-lcdfilter-default.conf /etc/fonts/conf.d && sudo ln -s /etc/fonts/conf.avail/10-sub-pixel-rgb.conf /etc/fonts/conf.d k linknutí výchozích hodnot s globálním nastavením fontů.

Dále jsem otevřel soubor /etc/fonts/local.conf příkazem sudo micro /etc/fonts/local.conf a vložil do něj tenhle text.

Další na řadě je instalace potřebných fontů, jsem provedl příkazem pacaur -S fonts-meta-extended-lt. Bohužel ne všechna potřebná písma jsou v AUR, přesněji t1-cursor-ib a ttf-gelasio-ib, která si stáhněte a nainstalujte příkazem sudo pacman -U *umístění stažených archivů* —-asdeps. V mém případě jsem použil sudo pacman -U ~/Downloads/ttf-gelasio-ib-1.00-7-any.pkg.tar.xz —-asdeps && sudo pacman -U ~/Downloads/t1-cursor-ib-1.0.4-2-any.pkg.tar.xz —-asdeps.

Plánujete-li používat programy napsané v Javě, doporučuji upravit i její konfiguraci. To provedeme připsáním export _JAVA_OPTIONS=‘-Dawt.useSystemAAFontSettings=on -Dswing.aatext=true‘ na konec souboru /etc/profile.d/jre.sh

Teď nám zbývá pouze spustit příkaz sudo gdk-pixbuf-query-loaders —-update-cache a odhlásit se. Po přihlášení by už naše fonty neměly vypadat jako vytesané do kamene.