Hlavní stránka O mně

MegaEasy: Peklo českých číslovek, část první

MegaEasy je rubrika, ve které si věci vysvětlíme tak, aby je každý pochopil.

Číslovky jsou pro Čechy obrovský problém. Vzpomeňte si na ty nápisy ve veřejné dopravě, které světu ukazují věci jako 15-ti, 15ti, 15 -ti nebo dokonce 15 – ti. Špatné číslovky ale nejsou problém jenom špatně nadesignovaných, vejpůl roztrhlých posterů v 50 let starých vlacích; bojuje s nimi dokonce i Datart:

a Albert:

Ale nedivím se. Ve škole správnou češtinu většinou neumí vysvětlit, Internetová jazyková příručka se nedá číst a člověk je z toho pak v prdeli. Dnes si ukážeme pár jednoduchých pravidel, díky kterým v číslovkách už nikdy nezachybujete.

Tenhle příspěvek rozdělím na dvě části: Psaní číslovek o samotě (například „15%“) a psaní více číslovek u sebe (například „15-19 %“).

Tak pojďme na to!

V ŽÁDNÉM zápisu číslovky NENÍ NIKDY POMLČKA

Tohle je jediná věc, kterou bych chtěl, abyste si z tohohle postu opravdu odnesli: Ať píšete číslovku v jakékoliv podobě, nikdy v ní není pomlčka!

Bacha na marketing. Občas se vymyká pravidlům

Jako vždycky v marketingu můžou platit jiná pravidla. Proto si vždycky dávejte pozor na to, jestli číslo není třeba součást názvu. Věci jako 4K (rozlišení) se píšou bez mezery, i když to není přídavné jméno, protože to pochází z angličtiny. Čistě česká čísla se ale pravidlům, která s vámi dnes projdu, nevymykají.

Za číslovkou není mezera, jestli to je celé přídavné jméno

„Tak dobře Davide, když jsi mi zakázal všechny pomlčky, jak pak napíšu věci jako ‚třináctimístné číslo‘ a ‚dvaceti čtyřhodinovou ostrahu‘ a jiné číslovky, co jsou ve skutečnosti přídavná jména?“ ptáte se. Je to extrémně jednoduché. Abych vám pomohl, vytvořil jsem tento NĚKOLIKAKROKOVÝ PROGRAM PRO PROFESIONÁLNĚ VYPADAJÍCÍ ČÍSLOVKY:

  1. Napište si číslovku slovy: třináctimístné číslo
  2. Vezměte číselnou část a místo ní napište číslo: 13imístné číslo
  3. Nezapomeňte smazat to sklonění!: 13místné číslo

Pro jistotu to zkusíme ještě jednou s jiným číslem:

  1. Napište si číslovku slovy: dvoulitrový kýbl
  2. Vezměte číselnou část a místo ní napište číslo: 2oulitrový kýbl
  3. Nezapomeňte smazat to sklonění!: 2litrový kýbl

A je to! Máme správně napsanou číslovku ve tvaru přídavného jména! Dobrá práce všichni, koupím vám zmrzlinu. Napište mi ????.

Dávejte ale pozor na zápis různých symbolů za číslem (třeba procent)!

I tu platí, že když se číslovka chová jako přídavné jméno, píše se to celé bez mezery: 69 % (s mezerou) je „šedesát devět procent“ a 69% je „šedesáti devítiprocentní“. Stejně je to i u fyzikálních jednotek, takže 105 dB je „sto pět decibelů“ a 105dB je „sto pětidecibelový“. Tohle jsem netušil až dokud jsem nenastoupil na vysokou (myslel jsem si, že to je jak v angličtině: všechno bez mezery, a tahle domněnka mě rychle opustila ????).

Skloňování se nepíše.

Právě jsme vyřešili problém číslovek, které se chovají jako přídavná jména. Co se ale stane, když číslovka… zůstane číslovka? V tom případě je to strašně jednoduché: Číslovka zapsaná číslem je vždycky jenom číslo. Žádné koncovky se nepíšou. Jediná menší výjimka k tomu, o čem jsem tu zatím mluvil, jsou řadové číslovky, ale o těch si popovídáme za chvíli.

Nevím, od kama tohle přišlo, ale často vídám věci jako 15ti („patnácti“, správně „15“), 35-ti („třiceti pěti“, správně35“), 18 -ti („osmnácti“, správně18“) a 2ou („dvou“, správně2“).

Řadová číslovka se dělá tečkou.

Nadpis řekl všechno. Řadová číslovka se píše jako číslo + tečka. Už několikrát jsem v divočině viděl monstrozity jako 5tý („pátý“, správně5.“) a 69tý („šedesátý devátý“, správně69.“).

Příklad ze skutečného života

Nakonec se podíváme na pár správně napsaných čísel ze skutečného života. Tady použiju marketing Applu k Macu Pro:

Napřed se postupně podíváme na čísla v nadpise

Až 1,5 TB paměti DDR4 ECC („Až jedna a půl terabajtů pamětí DDR čtyři ECC“)
Jedna a půl TB: Číslo v tomhle případě není přídavné jméno, tak za ním dáme mezeru. 1.5TB je špatně!
ve 12 slotech DIMM přístupných uživateli („ve dvanácti slotech DIMM přístupných uživateli“)
Dvanácti slotech: Číslo zase není přídavné jméno, tak za ním bude mezera. Skloňování se nepíše. 12-ti a 12ti je špatně!

A pak ještě na čísla pod nadpisem

384 GB („tři sta osmdesát čtyři gigabajtů“)
Tři sta osmdesát čtyři GB: Ani v tomhle případě to není přídavné jméno, tak tam hodíme mezeru. 384GB je špatně!
Šest 64GB modulů DIMM („Šest šedesáti čtyř gigabajtových modulů DIMM“)
Šest šedesáti čtyř gigabajtových: V tomhle případě je to konečně přídavné jméno, tak žádná mezera! 64 GB modulů je špatně!

Zvláštní výjimka v nadpise

Retina 6K („Retina šest K“)
Šest K: A tady je ten marketing. I když to není přídavné jméno a podle českých pravidel by se měla psát mezera mezi 6 a K, v tomhle případě tam není. Protože je to z angličtiny. Retina 6 K je špatně!

A kousek z textu

Skoro o 40 % víc místa („Skoro o čtyřicet procent víc místa“)
Čtyřicet procent: Snad mi odpustíte, že jsem si změnit to slovo „procent“ na znak. Zase to není přídavné jméno, a tak tam, pozor… musí být mezera! O 40% víc místa je špatně!